[Performance] A performance with the acceleration sensor. 2005

2005.5.5 | “Odorini ikuze!”Yamaguchi Center for Arts and Media [YCAM] Yamaguchi, JAPN

The dancer’s right arm is equipped with an accelerometer, allowing for the performance of nine different sampling sound sources through the X, Y, and Z axes. The dancer, observed by a camera installed on the ceiling, improvises the dance movements by watching the operator’s ribbon movements displayed on a monitor placed in front of the stage. To announce the time limit of the performance, a hamburger is cooked in a microwave on the stage. It’s cooked for about 15 minutes until it burns, symbolically expressing the overheating of the dancer’s body.

ダンサーの右腕には加速度センサーが取り付けられ、X、Y、Z 軸があり、加速度センサーによて9種類のサンプリング音源を演奏されます。
ダンサーは天井に設置されたカメラで、オペレーターによるリボンの動きを、舞台前に設置されたモニターでを見ながら、その動きからダンスをその場で創作します。
パフォーマンスの制限時間を告知するために、ステージ上でハンバーグを電子レンジで調理します。15分ほど煮て焦げます。ダンサーの体が過熱されたことを象徴的に表現しています。